Yleinen

Kissan ääntelystä

22.06.2012, sontzuliini

Vaikka kissat eivät puhu ihmisten kieltä, ne silti viestivät monilla eri tavoin ajatuksiaan – esimerkiksi ääntelehtimällä tai käyttämällä kehonkieltä. Tässä muutama esimerkki kissan ääntelyviesteistä ja siitä, mitä ne tarkoittavat. Kehonkielestä tulossa tietoa myöhemmissä artikkeleissa.

Kehräys on kissan tapa viestiä mielihyvästä. Kun kissaa silittää, se usein alkaa kehrätä (jos siis se on hyvällä tuulella eikä äksynä). Kissan kehräys on miellyttävä ääni myös ihmiskorvalle. Kehräyksen voimakkuus ja äänen korkeus tai mataluus riippuu ihan kissasta. Itse omistan neljä kissaa. Yhdellä niistä on hyvin voimakas, kuuluva kehräysääni, yhdellä hiljainen, mutta lempeä hurina, yhdellä tasainen, matala ääni ja yhdellä hitusen kahta edellistä kuuluvampi, mutta silti aika hiljainen ääni. Jotkut kissat kehräävät useammin kuin toiset – riippuu varmaan tietysti mielialan lisäksi myös elinympäristöstä ja omistajista.

Maukuminen on kissojen ehkä monipuolisin viestintätapa. Maukuessaan ne voivat tarkoittaa esim. seuraavia asioita:

a) ”Minulla on nälkä! Tahdon ruokaa!”

b) ”Voisinko päästä ulos / sisälle?”

c) ”Leikkisikö joku kanssani?”

d) ”Apua, apua!”

Eniten kissojen kuulee kuitenkin maukuvan ehkä kuitenkin tilanteessa b). Kissat nimittäin tarvitsevat raikasta ulkoilmaa, jotkut enemmän kuin toiset, mutta joka tapauksessa kissojen on välttämätöntä saada ulkoilla edes joskus, ellei sitten kyseessä ole ihan virallinen sisäkissa joka esim. pelkää ulkoilman ääniä tms. Kissat eivät kuitenkaan yleensä vietä ihan koko aikaa ulkona, joskus ne haluavat sisälle nukkumaan, syömään tai rauhoittumaan, ja jos kissa ulkoilee ilman valjaita, onkin syytä aina väliajoin katsoa rappusille onko siellä sisälle kaipaava mirri.

Sähinä on kissan tapa viestiä pelosta tai ärsyyntymisestä. Yleensä esimerkiksi hyökkäystilanteissa, kun joku toinen kissa hyökkää toisen kimppuun, hyökkäyksen kohteena oleva kissa sähisee. Tai jos kissalla on esim. joku haava tai muu ruhje jossain kohtaa vartaloa, se saattaa sähistä jos joku yrittää koskea mahdollisesti tulehtunutta haavaa. Sähisevää kissaa kannattaa joko yrittää rauhoitella tai antaa ihan vaan olla ja mennä minne tahtoo – jos kuitenkin näkee jotain epäilyttäviä merkkejä kissassa kannattaa varmuudeksi soittaa eläinlääkärille tai jollekin muulle kissa-asiantuntijalle, ellei itse satu olemaan sellainen.

Kerjuuäänillä on yksinkertainen merkitys: kissa kaipaa jotain, yleensä ruokaa. Kerjuuäänet saattavat olla maukumisääniä tai erilaisia ”kurahduksia”. Kerjäävälle kissalle kannattaa antaa mitä se tahtoo, jos siis osaa selvittää ääntelyn merkityksen.

Tässä tietopaketti ääntelystä, olkaa hyvät! 🙂 Niin kuin jo kirjoitin alussa, kehonkielestä tulee tietoa vähän myöhemmin.



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *